CO2 (koolstofdioxide) – Niet alleen een afvalstof:
Tijdens het verbrandingsproces in je lichaam komt CO2 vrij die je vervolgens uitademt.
Vaak wordt gedacht dat CO2 alleen maar een afvalstof is. Onder andere daarmee komt ook het idee tot stand dat diep ademen goed voor je zou zijn.
Niets is minder waar. Het is belangrijk voor verschillende processen in het lichaam om voldoende CO2 vast te houden.
Te veel ademen veroorzaakt hyperventilatie. Je raakt te veel CO2 kwijt. Wanneer hyperventilatie chronisch wordt krijgen verschillende organen voortdurend te weinig zuurstof en gaan minder goed functioneren. Dit heeft te maken met het Bohr-effect:
Het Bohr-effect is de eigenschap van hemoglobine (de zuurstofvervoerder in het bloed) dat bij afname van de concentratie CO2 in het bloed, de afgifte van zuurstof aan de cellen moeilijker wordt. Het zuurstof plakt als het ware vast aan het hemoglobine.
Dit kan een sneeuwbal-effect veroorzaken, aangezien het zuurstoftekort weer aanzet tot een snellere ademhaling.
Het gladspierweefsel zorgt voor vernauwing of verwijding van je bloedvaten. Gladspierweefsel bevindt zich rond de luchtwegen, bloedvaten, darmen, hart, longen, nieren en alle andere organen die onder invloed staan van het autonome zenuwstelsel. Bij voldoende CO2 ontspant het gladspierweefsel en functioneren de organen beter.
CO2 speelt een belangrijke rol bij de zuurgraad (PH) van het bloed. Bij chronische hyperventilatie is er te weinig kooldioxide in het bloed. Dit wordt dan opgevangen met een buffersysteem om de zuurgraad van het bloed constant te houden. Bijkomend negatief effect is het versneld afvoeren van mineralen zoals natrium, magnesium, kalium en calcium. Ook de opname van vitamines en de werking van hormonen wordt beïnvloed.
Als de buffering is opgebruikt komt het lichaam met drastischere maatregelen door de aanmaak van o.a. melkzuur voor een anaerobe (zuurstofarme) verbranding. Bij chronische hyperventilatie treedt het effect van verzuring vroegtijdig op terwijl dit normaal alleen bij grote inspanning zou gebeuren.